28 Ekim 2010 Perşembe

gûgil

isa'nın doğumunun iki bin onuncu yılı mah-ı kasımın başında beşeriyet aleminin manzarası şöyleydi:
insanlar küçük bir kutu icat etmiş, bunun içinden yedi düveli cümle iklimi, şarkı garbı ve dahi şimal ü cenubu karış karış gezebilmekte, okyanuslarca mürekkebin kamışlarca kalemin yazamayacağı kadar ilmi bu küçücük kutudan edinmekteydiler. gûgil adı verdikleri küçük bir pencereye enva sözler yazmakta ve sayfalarca malumat-ı muhtelife ile saat ve günlerini kimi zaman gına kimi zaman ise heba etmekteydiler.
yine bu kutuda bir garip şey icat etmişlerdi ki sanki endülüsün ve dahi bagdat kütüphanelerinin katl ü ziyan edilen nice yüz bin kitabının bilgisi bu alamet içinde derc edilmiş gibi ismine memba-ı ilm-i mukaddes
 bir başka kutu icat etmişler ki bu aletin içinde bir nakkaş sürekli sarf-ı mesai yapmakta, deliğinden içeri giren her nesneyi olduğu gibi başka bir zemine resmetmektedir.
insanlar, cümle merasimlerini mutlu ve mesut günlerini bu kutunun içinde hapsetmişler. hatırlarında tutma ihtiyacının berhava olması hasebiyle, en güzide hatıralarını, akıllarına değil o küçük kutulara nakşetmişler. gözlerini kapayıp tebessümle yad edecekleri yerde, fîsbûk tesmiye edilen bir nesne ile ona buna göndermeyi ve cümle cihana mahremlerini faş etmeyi tercih eder olmuşlar.
yine bir kutu yapmışlar ki ucunda bucağında bir hat olmaksızın istedikleri cihete lakırtılarını, adeta bir mahir posta güvercini, şimşek gibi uçan tatarlar kadar hızlı göndereler. aylarca mektup gözleme adeti de böylece nisyana mağlup olduğu gibi, kimse kimsenin hatrını sormaz olmuş heyhat.
evvelen beyan ettiğimiz kutunun başında, üfürülmüş divaneler, kendinden geçmiş biganeler gibi, bir nice düğmeye basa a basar olmuşlar.
rabbi zülcelal velkiram hepsinin aklını yerine getire.

işbu tahrirat miladi takvimin bin dört yüz altmış yılında yazılmış olup tamamen hayal mahsülüdür. fakat musanniftiham eyleyip, daha fazlasını yazmaya ve hayal etmeye gönlü razı olmamıştır. mamafih böyle bir kabusa beniademin hiç bir ferdi maruz kalmaya. bu malumat nesliden nesile aktarıla. kulaklara küpe ola...

1 yorum:

  1. uzun zaman sonrada bu kutu yine açılmış kullanıma. sonra insanoğlu şikayet etmiş bu yaptığına..

    YanıtlaSil